Kan du fikse tette rør selv? – Når bør du søke hjelp

Vann som ikke renner ned i sluket eller som fyller seg opp i toalettet, er et velkjent problem. Her får du tipsene om hva du kan gjøre selv, og når du bør kontakt profesjonell hjelp.
Rørinspeksjon

Tette rør eller avløp? Vi stiller på kort varsel.

Tette rør kan føre til oversvømmelser og dyre reparasjoner, det er derfor viktig å bli tatt hånd om så snart problemet er ute.

Når det er tett i vasken, dusjen, badekaret eller toalettet, blir det både et irritasjonsmoment og en stressfaktor. Da er det greit å vite hva man kan gjøre for å løsne opp i rørene på en skånsom og effektiv måte.

Det aller beste du kan gjøre for rørene dine er å forebygge blokkeringer. Her er det viktig å huske på at i toalettet skal det kun skylles ned papir, urin og avføring. Sluket i dusjen og badet bør ikke bli hjem for store mengder hår og på kjøkkenet bør du aldri helle ut matrester og fett i vasken. Se: 3 gode tips for å unngå tette rør

Tette rør bør i all hovedsak åpnes av en fagperson. Da vet du at problemet blir løst og at røren blir tatt hånd om på en skånsom måte.

Om det frister for mye å bare gjøre det selv er det enkelte ting som fungerer, men det er flere ting du absolutt bør unngå. Tette rør som behandles feil kan føre til at det hele bare blir vondt verre.

Forsiktig med avløpsåpnere

Mange strekker seg etter kjemikalier med det samme, men det er ikke alltid nødvendig eller gunstig. Enkelte avløpsåpnere vil stivne lengre nede i avløpet og bare gjøre vondt verre. 

Særlig pulverbaserte åpnere bør du være obs på. Disse kan forkalke seg og bli hardt som stein, alt du sitter igjen med er et større problem enn utgangspunktet var.

Skal du bruke avløpsåpner anbefaler vi flytende av god kvalitet. Alltid følg instruksene som følger med.

Gamle metoden fungerer ofte best

Før du går amok med sterke kjemikalier bør du først prøve å åpne rørene på den gamle måten – med varmt vann og en gummisugekopp. Dette er den enkleste og mest skånsomme måten å åpne tette rør på.

Har du to ulike sugekopper:  en bred og stor variant til toalettet, og en mindre versjon til vasken, har du verktøyet som skal til. Da slipper du også å bruke toalettsugekoppen i kjøkkenvasken.

For å åpne tette rør med sugekopp i vasken starter du med varmt vann mens du holder en klut over overløpshullet. Plasser sugekoppen over avløpet og press ned noen ganger. Det er dette trykket som hjelper til med å løsne fett- og såperester i rørene. 

I toalettet er det allerede vann, så her kan du gå i gang med sugekoppen uten å passe på å fylle opp med vann først. Bruk samme taktikk som nevnt over, og skyll ned i do for å sjekke at vannet forsvinner som det skal. Da ser du raskt om rørene fungerer.

Dette bør du unngå

Når det kommer til tette rør er det vel så viktig å vite hva du ikke bør gjøre som hva du bør gjøre. Vi har sett mange skader etter folk som har tatt saken i egne hender. 

Det første du bør unngå er å stole på alle kjerringråd du kommer over. Er man heldig finner man en løsning som kanskje virker litt, men i lengden vil det ikke holde.

Sitronsyre er et tips som går igjen, men denne syren vil for noen type plastrør være svært ødeleggende. Her er det greit å være oppmerksom på ulike vaskemidler du finner på kjøkkenet – som også har sitronsyre i seg.

Du vil også unngå å stikke lange, skarpe gjenstander ned i rørene for å prøve å lirke ut hår eller annen skitt som sitter fast. Dette kan skrape opp rørene og gjøre stor skade om du er uheldig.

Og sist, men ikke minst: Ikke prøv å skylle ned alt for mange ganger etter at en blokkering har oppstått. Dette gjelder både vask, sluk i dusj eller badekar og toalettet. 

Gjør du dette for mange ganger vil vannet til slutt flyte over – og det kan bli svært vanskelig å få bukt med problemet. Særlig ille er det dersom toalettvannet flyter over da dette inneholder bakterier og kan gjøre deg syk.  

Kontakt en fagperson som kan hjelpe deg

Tette rør krever både kunnskap, riktig verktøy og utstyr. Det er viktig at rørene behandles på riktig måte, ellers er det fare for å skade rørene.

Har du ikke oversikt over tilstanden på rørene? Da er det lurt å få en fagperson til å utføre en rørinspeksjon.

Rørleggere kan bli tilkalt i slike situasjoner, men det er ikke slik at de har utstyret som skal til for å få bukt med problemet.

Rørinspektører derimot har mer avansert utstyr som gjør jobben uten å påføre skade eller slitasje. Kontakt oss dersom du har behov for rørhjelp. Vi er på pletten hver dag hele året, og arbeider raskt og effektivt

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud

Vi åpner opp tette rør, avdekker feil og skader og sørger for at alt flyter som det skal.

Rørinspeskjon

Rørinspeksjon for tette rør
Vi kartlegger og utfører rørinspeksjon etterfulgt av rapporter som kan brukes som dokumentasjon i forsikringstilfeller.
 

Rørspyling

Åpning av tette rør
Tette rør og/eller vond lukt i huset? Vi høytrykkspyler tette rør og avløp, så du unngår videre problemer.
 

Rørfornying

Ødelagt rør
Har du gamle rør eller mistanke om brudd og lekkasjer? Vi utbedrer dine rør enten med rørfornying eller punktreparasjon.
 

Vedlikehold

Skiftenøkkel

Vi tilbyr skreddersydd vedlikeholdsavtale for borettslag, privat eller firma. Tømming av septiktank eller vedlikeholdsspyling.

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.